Baudīsim vietējās sēnes arī ziemā: kā pagatavot rudens velšu krājumus

Baudīsim vietējās sēnes arī ziemā: kā pagatavot rudens velšu krājumus

Līdz ar rudens iestāšanos un biežākām lietavām, Latvijas mežos bagātīgi parādījušās sēnes un zinošākie, aktīvākie sēņotāji sociālajos tīklos dalās ar bagātīgiem guvumiem. Latvieši paaudžu paaudzēm bijuši kāri uz sezonālo velšu ievākšanu, varētu pat teikt, ka sēņošana ir populārākais rudens sporta veids.

Nereti sēņu guvums ir tik milzīgs, ka vienā reizē to apēst nav iespējams un nemaz nav nepieciešams to darīt, jo sezonālo produktu var pagatavot tā, lai palutinātu savas garšas kārpiņas arī ziemā. Sēņu pagatavošana vairs neaprobežojas tikai ar to saldēšanu - laikam ejot, radušies arī neskaitāmi daudz jaunu paņēmienu, kā to izdarīt.

Kāpēc uzturā ieteicams lietot sēnes?
Sēnes ir uzturvielām bagāts produkts, kas satur daudz antioksidantu, šķiedrvielu, selēna, kā arī B grupas vitamīnu – riboflavīnu B2, folskābi B9, tiamīnu B1, pantotēnskābi B5 un niacīnu B3. Sēnes satur maz kaloriju, bet ir ļoti sātīgs ēdiens. Jāatceras, ka sēnes ieteicams ēst nelielās devās, lai organismam nebūtu lieka slodze tās pārstrādājot.

Kādi ir sēņu pagatavošanas veidi?
Bekas, baravikas, gailenītes – visas sēnes kā viena ir aromātiskas un tām piemīt izteikta garša, kas papildinās gan mērces un zupas, gan salātus un sautējumus, kā arī citus ēdienus. Gatavojot sēnes ziemai, tās var marinēt, kaltēt, saldēt un pat sālīt.

Saldēšana
Saldēšana ir pārtikas produktu uzglabāšanas karaliene. Mūsdienās tiek saldēts it viss – ogas, dilles, zupas, maize, pat biezpiens un piens -, un sēnes nav izņēmums. Tās apcepot un sasaldējot, ziemā ātri un ērti varēs pagatavot gardu sēņu mērcīti vai pievienot sēnes zupai.
Lai produkts saglabātu pēc iespējas izteiktāku garšu, smaržu un uzturvērtību, ieteicams sēnes saldēt porcijās, jo gadījumā, ja neizdosies izlietot visu porciju vienā reizē, atkārtota saldēšana nav ieteicama.
Nav ieteicams saldēt ūdeņainas sēnes kā, piemēram, apšubekas, savukārt tikai baravikas, gailenes un sviestbekas var saldēt, tās vispirms nenovārot.

Neatkarīgi no tā, kādu pagatavošanas veidu izvēlēsieties, atcerieties vispirms sēnes notīrīt.

Pagatavošana
1.    Sagriež sēnes iespējami vienādos gabaliņos;
2.    Uzkarsē pannā eļļu (vislabāk izvēlēties rafinētu saulespuķu, rapšu eļļu vai olīveļļu);
3.    Liek sēnes uz pannas, cep uz vidējas liesmas līdz šķidrums ir iztvaikojis un sēnītes kļuvušas zeltaini brūnas;
4.    Pagatavotās sēnes atdzesē, sadala pa porcijām sadala trauciņos, kad paredzēti uzglabāšanai saldētavā.
Padoms: Lai saldētas sēnes būtu gardas, ieteicams tās atkausēt ātri, sasalušas apcepot pannā.

Kaltēšana
Kaltētas sēnes ir aromātiskas, no tām var pagatavot pulveri, kas noderēs kā piedeva mērcēm, sautējumiem, pat sāļajām putrām.
Ērta, bet laikietilpīga metode ir sēņu žāvēšana cepeškrāsnī ļoti zemā temperatūrā.
Kaltēšanai jāizvēlas sēnes, kuras ir stingras un bez bojājumiem. Tās nav ieteicams mazgāt, bet no netīrumiem atbrīvoties, izmantojot samitrinātu drāniņu.
1.    Sēnes sagriež vienādos gabaliņos vai šķēlītēs. Ja vēlas kaltēt veselas sēnes, tad jāšķiro pēc iespējas vienādos izmēros;
2.    Sēnes kārto uz režģa vai uzdur uz tieviem iesmiem;
3.    Kaltē 40-45 grādu temperatūrā;
4.    Kad sēnes savītušas, temperatūru noregulē uz 60 grādiem;
5.    Krāsns durvis atstāj nelielā spraugā;
6.    Sēnes ir gatavas (izkaltušas), kad tās vēl nedaudz lokās, bet nelūst.

Sēņu pulvera pagatavošana
1.    Blenderī ber kaltētas sēnes un sasmalcina līdz pulvera konsistencei;
2.    Pievieno piparus, lauru lapas, citas garšvielas pēc vēlēšanās un samaisa.
Padoms: Kaltētas sēnes uzglabā stikla burkā.

Marinēšana
1.    Sēnes liek katlā, aplej ar aukstu ūdeni un novāra (katru sēņu sugu ieteicams vārīt atsevišķi);
2.    Uz 1l ūdens pievieno 30g vai aptuveni 2 ēdamkarotes sāls un nedaudz etiķa, lai sēnes paliktu gaišas;
3.    Kad parādās putas, tās rūpīgi jānosmeļ;
4.    Vāra aptuveni 15 minūtes;
5.    Kad sēnes novārītas, tās nokāš un aplej ar aukstu ūdeni;
6.    Atsāt mērcēties 10-12h;
7.    Gatavo marinādi pēc izvēles.

Padoms:
1.    Marinēšanai izvēlas jaunas un stingras sēnes;
2.    Mērcēšana ūdenī samazinās sēņu rūgtumu.

Esam sagatavojuši arī vairākas receptes sēņu baudīšanai: https://www.toppartika.lv/receptes/

uz augšu

TOP! © 2016 Visas tiesības aizsargātas.